Virtuve

Zivju gids -

palīgs atbildīgai izvēlei!

 

Uzzini vairāk!

Parasti domājot par kaitējumu videi prātā nāk enerģijas patēriņš, transports un atkritumi, bet patiesībā tieši pārtikas preču ražošana un patēriņš saistās ar lielākajām slodzēm uz vidi. Tāpēc uzņēmumiem vajadzētu veicināt darbinieku un partneru videi draudzīgu un veselīgu pārtikas izvēli.

Izvēlieties bioloģiskā lauksaimniecībā audzētus pārtikas produktus, jo tās ražošanā nav izmantotas lauksaimniecības ķimikālijas un ir paaugstinātas dzīvnieku labturības prasības.

Bioloģiskās lauksaimniecības marķējumi:

”Latvijas ekoprodukts”, Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības organizāciju apvienības zīme un Eiropas Savienības bioloģiskās lauksaimniecības produkcijas logotips, apliecina, ka produkts ir ražots no ekoloģiski tīrām izejvielām.

- Uzturā vairāk lietojiet dārzeņus, nevis zivju vai gaļas un piena produktus, jo dārzeņiem ir mazāka negatīvā ietekme uz vidi. Tieši gaļas ražošana ir viens no galvenajiem klimata izmaiņu veicinātājiem un tā prasa ļoti lielas zemes teritorijas. Tā pati zemes platība, ja to izmanto dārzeņu audzēšanai, dod 8 reizes vairāk olbaltumvielu un 25 reizes vairāk kaloriju nekā attiecīgā daudzuma liellopu gaļas iegūšanai.

- Izvēlieties sezonālus vietējās izcelsmes produktus. Pērkot produktus ārpus sezonas (piemēram, zemenes ziemā) jūs palieliniet ar to ražošanu, transportēšanu un uzturēšanu saistīto enerģijas apjomu.

- Dodiet priekšroku svaigiem nevis saldētiem, žāvētiem vai konservētiem produktiem, jo tie ir garšīgāki un barības vielām bagātāki, kā arī būtiski samazina pārtikas slodzi uz vidi.

- Darbinieku ēdnīcās un prezentācijas vajadzībām iepērciet pārtiku ar Godīgās tirdzniecības zīmi (Fair trade).

Miljoniem mazo zemnieku trešās pasaules valstīs dzīvo lielā nabadzībā un viņiem ir grūti nodrošināt savas produkcijas noietu. Šis marķējums apliecina, ka ražotāji saņem pienācīgu samaksu par savu darbu. Visbiežāk marķētie produkti ir banāni, kafija, tēja, tekstilizstrādājumi. www.fairtrade.net

Izvairieties no produktiem, kas satur ģenētiski modificētus organismus (ĢMO). Ir daudzi pētījumi, kas parāda, ka ĢMO var apdraudēt eksperimentos izmantoto dzīvnieku veselību un bioloģiskās lauksaimniecības attīstību, kā arī palielina lauksaimniecības ķimikāliju izmantošanu.