Karpa

Karpa

Cyprinus carpio

 

Karpa ir iegūta sazāna (savvaļas karpas) forma, kas mūsu pusē tiek audzēta kopš 16.–17. gadsimta. Latvijā visās tirdzniecības vietās un veikalos nopērkamās karpas ir audzētas dīķsaimniecībās. Pēdējos gados aizvien vairāk tiek audzēts Amūras sazāna, kurš ievests no apgabala ar daudz skarbākiem klimatiskajiem apstākļiem, un karpas hibrīds. Savukārt spoguļkarpas mazuļi audzēšanai dīķsaimniecībās lielākoties tiek ievesti no Lietuvas.  Karpa ir zivsaimniecībās visbiežāk audzētā zivs – gan Latvijā, gan visā pasaulē. Pasaulē katru gadu tiek izaudzēti apmēram trīs miljoni tonnu karpu. Patiesībā vairumā Eiropas valstu karpa pārtikā tiek lietota nepelnīti reti un bieži tiek aizvietota ar citu sugu zivīm.

IZPLATĪBA

Savvaļas karpu jeb sazānu izplatības areāli ir nodalīti. Eiropas sazāns ir izplatīts Dienvideiropas ūdeņos un Āzijas vidienē, bet Amūras jeb Āzijas sazāns sastopams reģionā no Amūras upes līdz Mjanmai.

 

AUDZĒŠANAS VEIDS

Karpas tiek audzētas ūdens krātuvēs, dīķsaimniecībās un privātās ūdenstilpēs.

 

REKOMENDĀCIJA

Karpas pērciet nešauboties! Tirdzniecības vietās atradīsiet tikai zivsaimniecībās augušas karpas. To kultivēšana dīķos ļauj diezgan efektīvi kontrolēt visu audzēšanas procesu. Karpas tiek audzētas, izmantojot ūdenskrātuvju dabisko produktivitāti, kā arī papildus piebarojot ar dažāda veida labību. Karpas ir visēdājas, tāpēc to audzēšanai nepieciešams ļoti neliels daudzums dzīvnieku izcelsmes barības, kas ražota no jūrās un okeānos iegūtajām zivīm.