Omārs

© Rudolf Svenson / WWF-Canon

Eiropas omāru savvaļas krājumi sarūk.

Norvēģijas omārs

Lat.Nephrops norvegicus

De. Hummer

En. Lobster

 

Omāri dzīvo dziļi jūras dzelmē. Norvēģijas omāri ir mazāka izmēra, un to populācija ir novājināta.

 

IZPLATĪBA

Omāri sastopami plašos apgabalos Atlantija okeāna ziemeļaustrumu daļā. Norvēģijas omāri dzīvo Atlantijas okeāna ziemeļos no Islandes līdz Ziemeļāfrikai, sastopami arī Vidusjūrā.

 

ZVEJAS VEIDI

Norvēģijas omāru zvejniecībā dominē gultnes tralēšana, lai arī pastāv alternatīva, augsti selektīva omāru zvejas metode ar grozveida lamatām un murdiem.

 

RESURSU STĀVOKLIS

Padomājiet, pirms pērkat Norvēģijas omārus, jo par to resursu stāvokli precīzu datu nav. Norvēģijas omāru zvejniecībai vajadzētu būt ierobežotai, lai novājinātajai populācijai būtu iespēja atjaunoties.

 

REKOMENDĀCIJA

Izvēlieties omārus, kas zvejoti ar grozveida lamatām un murdiem. Tādā veidā piezvejas apjoms tiek samazināts līdz minimumam un vēl neizaugušos īpatņus iespējams atbrīvot, nenodarot tiem kaitējumu.

 

REKOMENDĀCIJA

Omāru zvejošanai ar traļiem raksturīga liela piezveja – līdz pat trešdaļai no loma. Piezvejā bieži nokļūst mencas kā arī citas nereti aizsargājamas un neizaugušas zivis. Piezvejā noķertās zivis tiek nedzīvas izgāztas atpakaļ jūrā.