Saida

Saida

Pollachius virens

Lai arī saidas ir mencu dzimtas zivis, atšķirībā no Atlantijas mencām, tās dzīvo baros ūdens virsējos slāņos.

IZPLATĪBA

Bagātīgākie saidu resursi atrodas Ziemeļjūrā, Barenca jūrā un ap Islandi.

 

RESURSU STĀVOKLIS

Tiek uzskatīts, ka saidu resursi kopumā ir stabili un šīs zivis nav pārzvejotas. Izņēmums ir daži rajoni.

 

REKOMENDĀCIJA

Droši izvēlieties Barenca jūrā (FAO 27. Va) noķertu saidu. Tur tiek nozvejots vairākums šo zivju. Izvairieties no mazu zivju, kuru garums ir mazāks par 40 cm vai filejas garums – mazāks par 30 cm, iegādes, jo tādas zivis nozvejotas, pirms tās paspējušas iznārstot. Iesakām atteikties no zivīm, kas iegūtas citās Atlantijas okeāna ziemeļaustrumu zvejas teritorijās, jo tur tās tiek zvejotas pārāk intensīvi.

REKOMENDĀCIJA

Pārējā Atlantijas okeānā saidas krājumu statusu, domājams, ir labs,taču grunts trāļu lietojumam  ir negatīva ietekme uz ekosistēmu. Tā vietā izvēlēties vietējās mencas.

REKOMENDĀCIJA

Nepērk ar traļiem ķertas saidas Barenca jūrā, un blakus Farēru salām (FAO 27., I, II un Vb), kur krājumu pārvaldība nav ilgtspējīga.